fbpx

Førpremiere – Dokumentar om Hans Nielsen Hauge på Oase

På Oase 2022 får vi førpremie på den nye dokumentarfilmen om Hans Nielsen Hauge. Filmen heter "Hans Nielsen Hauge - mannen som vekket Norge"

Produsent: 
Hans Media AS

Regissør:
Harald Flem

Distributør: 
Manymore

Lengde:
Ca. 75 min.

Onsdag 13.juli kl.22 i Kongstenhallen får vi førpremiere på den nye filmen om Hans Nilsen Hauge. For første gang på 60 år er det laget en ny film om Norges kanskje mest innflytelsesrike mann. Du får se den på Oase før den kommer på kino over hele landet.  

Gjennom intervjuer med Hauge-eksperter, programvertens besøk på historiske plasser og dramatiseringssekvenser fra Hauges liv fortelles historien om Hauge. Den tar for seg reisen fra åndsdåpen på åkeren i Tune i Østfold, via forfølgelse og nesten ti år i varetekt uten dom under kummerlige forhold, helt frem til Hauges totale oppreisning i 1814.

nattkino: kinofilm om hans nielsen hauge

Oase – deltakere og de som kjøper dagspass/enkeltrmøter får reduserte priser ved å kjøpe billett i påmeldingen her. 

Om Hans Nielsen Hauge

Hans Nielsen Hauge er en av de personene som har hatt størst innflytelse i Norge gjennom alle tider, som forkynner, likestillingsmann, industriherre og forfatter. Han påvirket både sin samtid og ettertid på en helt unik måte. 

Hauge ble født i Tune i Østfold i 1771 som sønn av en bonde. 25 år gammel hadde han en sterk opplevelse i møte med Gud som forvandlet livet hans på alle måter. Frem til 1804 vandret Hauge på kryss og tvers i Norge og Danmark og startet atskillige innflytelsesrike bedrifter og vennesamfunn, som ble kalt haugianere. Kvinner og menn hadde total likestilling i haugianernes arbeid og organisasjon, takket være Hauges innflytelse, mer enn 100 år før kvinner fikk stemmerett i Norge. 

Hauges bøker knuste alle salgsrekorder og mer enn 200.000 eksemplarer ble solgt (Norges befolkning var 800 000 i 1790). Det betyr at nærmest hver fjerde nordmann hadde minst en av Hauges bøker. Populariteten hans gjorde at mange lærte seg å lese og skrive for å lese Hauges korrespondanse og bøker.

Hauge underviste at den kristne nestekjærligheten skulle gå foran privat eiendomsrett, og dette gjorde at Hauges venner gikk sammen om å starte ulike bedrifter og foretak. Flere av bedriftene haugianere startet, lever i dag i beste velgående, bl. a. Devold i Ålesund. 

Konventikkelplakaten – en 30 år gammel lov som aldri hadde blitt håndhevet – ble tatt frem for å hindre den enorme populariteten Hauge opplevde, både i sitt arbeid og for sin væremåte. Han ble regelrett forfulgt og konventikkelplakaten ble brukt for å arrestere Hauge, selv om han hadde fått passet sitt påskrevet. På 1800-tallet måtte man alle ha tillatelse til å forlate det stedet de bodde og arbeidet, et såkalt reisepass.

last ned app for oase 2022

Trykk på knappen for din telefon eller søk på Oase 2022. Tilgjengelig på App Store og Google Play. Husk og godkjenn at vi kan sende push varsler så du får viktig informasjon under stevnet. 

TenOase har egen app. Søk på TenOase. 

Del artikkelen:
Facebook
Email
Twitter

Følg oss

Meld deg på nyhetsbrev